Ut i verden uten deg - barnehageoppstart

Barnehageinnkjøringen nærmer seg. Du er kanskje spent. Kanskje er du glad. Det blir litt godt å begynne å jobbe igjen. Du er kanskje trist. En nær og trygg periode er over for barnet ditt, en tid dere aldri får tilbake igjen. Kanskje du er skuffet. Permisjonen ble ikke så fin og harmonisk som du hadde håpet på. Kanskje gruer du deg og lurer på hvordan det skal gå når din lille skatt skal ut i verden på egen hånd. Uansett hvordan du har det med at barnet ditt skal begynne i barnehagen, er dette en stor overgang i livet ditt og i livet til barnet ditt.

Kjære mamma og pappa. Overalt vil du nå høre at det er viktig at du er trygg, så barnet ditt skjønner at det er trygt. Og det er sant. Er du trygg, vil barnet lese det i ansiktet ditt. Utfordringen er at trygghet ikke er noe du kan bestemme deg for. Kanskje er det du som akkurat nå trenger å forberede deg mest til barnehagestart. Hvordan har du det? Nå skal ditt lille menneske ut i verden. Liker du mennesker? Liker du endringer? Er du fornøyd med barnehagen dere har fått tildelt? Gleder du deg til å bli kjent med andre foreldre, ta med deg andre barn hjem? Har du en historie fylt av mobbing og er engstelig nå for at det samme skal skje med barnet ditt? Hva tenker du egentlig om at andre skal skifte bleier på barnet ditt, gi det mat, sørge for hvile og aktivitet? Er det godt for deg at andre skal passe ditt barn, eller er det vanskelig?

Kanskje kan du i tiden framover kjenne litt etter hvordan barnehagestart er for deg. Følelser vi ikke har et forhold til, har en tendens til å snike seg inn og påvirke oss litt ubemerket. Mens følelser vi har blitt kjent med, kan vi bruke til noe. Kanskje forteller følelsene deg at du skal være ekstra sensitiv for hvordan barnet ditt reagerer på ettermiddagene. Kanskje forteller de deg at du ikke skal ha så mye på programmet denne høsten og ha god tid til å kose med barnet ditt. Kanskje forteller de deg at du skal endre litt på hverdagens struktur, så du kan bruke tid på å fylle opp barnet ditt sin kjærlighetskopp når dere kommer hjem, fram for å lage middag. Kanskje forteller de deg at du skal stå litt opp for det du mener i tilvenningsfasen. Kanskje forteller de deg at du skal gå litt varsomt i dørene og føle deg litt fram. Kanskje forteller de deg at du trenger å puste litt ekstra med magen på morgenen, lete etter en trygghet du har langt der inne et sted, bak klumpen i halsen. 


Du skal nå sende barnet ditt ut i verden, helt uten mammaen og pappaen sin. Gjør deg klar for å ta i mot barnet ditt sine reaksjoner. Det kan være barnet ditt synes det er vanskelig å gå fra deg om morgenen. Det kan være barnet ditt kommer til å synes det er vanskelig å bli hentet. Det kan være barnet ditt vil slå andre barn. Det kan være barnet ditt kommer til å være ekstra sutrete og klengete på ettermiddagene. Det kan være leggingen blir ekstra klamrete en periode. Det kan være at det ikke blir så lett med barnevakt akkurat den første tiden. Barnet ditt kommer til å ha mange timer uten deg med latter, relasjoner, skrubbsår og utfoldelse. Når du får til å kjenne etter hvordan du har det inni deg, vil det være lettere for deg å være tilgjengelig for barnet ditt sine følelser. For uansett hvordan barnehageinnkjøringen går, kan det være lurt å belage seg på at barnet ditt vil trenge en del ekstra støtte fra deg denne første tiden. Litt ekstra tålmodighet, litt ekstra tydelighet i etablering av nye rutiner, litt ekstra omsorg. Det stresset barnet ditt nå skal bli utsatt for, er enklere å håndtere når det er en tilgjengelig mamma eller pappa der som roer, trøster og er nær i det som er vanskelig og nær i det som er godt.

Lykke til med å være den beste støtten for barnet ditt i denne store og spennende overgangen!

Hilsen Maria

Psykolog i EKTE

post@ekteliv.no

www.ekteliv.no

meghan-holmes-602047-unsplash.jpg

Du var en liten tander knopp

Nå er du blitt en lubben kropp

Og du har startet ferden

Ut i den store verden.

Mammas hånd skal slippe deg

Og du skal gå din egen vei.

Du skal gråte, du skal le

Kom tilbake når du trenger det.

Du har erobret hjertet mitt

Men livet det er bare ditt.

Mitt oppdrag er å elske deg

Så du kan leve uten meg.